Wat is een Persoonsgebonden Budget?

Een persoonsgebonden budget (PGB) is een geldbedrag dat u kunt ontvangen om zelf verpleging, begeleiding of (huishoudelijke) zorg in te kopen, bijvoorbeeld bij Homecare24. Hierin verschilt het PGB van Zorg in natura. In het geval van zorg in natura regelt de zorginstelling de volledige zorg. Bij een PGB doet u dit zelf en bepaalt u dus ook zelf hoeveel budget u besteedt aan iedere vorm van zorg.

Een PGB biedt u dus de mogelijkheid om zelf uw zorgaanbieder te kiezen. Hierdoor houdt u zelf de controle over de zorg en ondersteuning die u krijgt. U maakt hierbij ook zelf de afspraken met de zorgverlener, bijvoorbeeld over welke zorg u wilt, maar ook over de tijden waarop de zorgverleners werken en de vergoeding die zij ontvangen.

U kunt een PGB gebruiken voor diverse vormen van (thuis-)zorg en begeleiding. De meest voorkomende zorgtaken die vanuit het PGB betaald worden zijn verpleging, persoonlijke verzorging en huishoudelijke zorg. Daarbij lopen de zorgtaken uiteen van het helpen met wassen of hulp in de huishouding, tot begeleiding bij injecties en bijvoorbeeld ook het onderhouden van sociale contacten. Om in aanmerking te komen voor een persoonsgebonden budget dient u eerst een zorgindicatie aan te vragen. Homecare24 heeft hier veel ervaring mee en begeleidt u gratis bij de aanvraag.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van een persoonsgebonden budget?

Voor de meeste mensen is het grootste voordeel van zorg vanuit een PGB is dat zij zelf de controle houden. In plaats van dat er een zorgverlener wordt toegewezen vanuit zorg in natura, kiezen klanten met een PGB zelf hun zorgaanbieder. Zo geeft u uw persoonlijke zorg vorm dat beste bij u past. Daarnaast bepaalt u wanneer en hoe u de zorg ontvangt, omdat u deze zorg zelf inkoopt. Tot slot komen de zorginstellingen die u worden aangeboden via zorg in natura niet altijd overal en ook niet altijd op de tijden waarop het u uitkomt. Met een PGB houdt u dit zelf in de hand en kunt u hier ook zelf afspraken over maken, meer maatwerk dus.

Tot slot blijkt in de praktijk dat zorg uit een persoonsgebonden budget financieel vaak ook voordeliger is. Wanneer u zorg in natura krijgt toegewezen bepaalt de zorginstelling de prijs. U heeft daar vervolgens geen inspraak meer over. Zorginstellingen die werken met zorg in natura bieden hun diensten vaak voor relatief hoge prijzen aan. Daarnaast berekenen deze zorginstellingen soms tot wel 6% van uw budget voor de begeleiding van het zorgtraject. Particuliere zorgaanbieders, zoals Homecare24, bieden deze dienst veelal gratis aan. Wanneer u zelf met een PGB op zoek gaat naar de zorgaanbieder die bij u past kunt u deze prijzen zelf vergelijken en dit meenemen in uw beslissing.

Maar natuurlijk heeft een persoonsgebonden budget ook nadelen ten opzichte van zorg in natura. Veelgehoord is dat cliënten met een PGB veel zelf moeten uitzoeken en regelen. Daarnaast moeten zij zelf een administratie bijhouden van de zorgkosten en zijn zij zelf verantwoordelijk voor de financiële afhandeling. Homecare24 heeft al deze zaken standaard opgenomen in hun dienstverlening. Dit betekent dat wij al onze klanten bij deze processen begeleiden, of als u dat wilt, de taken voor u uit handen nemen.

 

Is het mogelijk om een persoonsgebonden budget te combineren met zorg in natura?

Ja. U kunt per zorgfunctie kiezen of u van een PGB gebruik wilt maken. U kunt bijvoorbeeld de verpleegkundige zorg in natura laten uitvoeren door een thuiszorginstelling, en enkel een PGB aanvragen voor 24 uurs inwonende zorg.

 

Meer informatie over het PGB?

Maakt u momenteel gebruik van zorg in natura en overweegt u dit gedeeltelijk of volledig te wijzigen naar een PGB? Dan helpt Homecare24 u hier graag vrijblijvend bij. Download hier het Wijzigingsformulier PGB, of neem contact op met de zorgconsultant van Homecare24.

Iedereen is uniek en iedereen verdient de beste zorg. Daarom het is belangrijk dat u zelf invloed heeft op uw zorgkeuze en dat deze aansluit op uw behoeften.

Kennismakingsgesprek

Uw vertrouwen is ons veel waard. Daarom komen we graag bij u langs voor een kennismakingsgesprek