Wat is dementie?

Er zijn meer dan vijftig verschillende vormen van dementie. Iedere vorm is uniek en behoeft ook een andere zorgaanpak. Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen, waardoor de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Het gevolg daarvan is vaak dat lichaam en geest achteruit gaan.

Door dementie verliezen patiënten verbindingen tussen de hersencellen en worden nieuwe verbindingen niet goed aangemaakt. Naarmate de ziekte vordert kunnen ook de hersencellen zelf afgebroken worden.

Dementie veroorzaakt dus schade aan de hersenen. Daardoor kunnen patiënten hun dagelijkse taken vaak minder goed of niet meer uitvoeren. Dit begint met moeite bij het innemen van medicijnen, het huishouden of het betalen van rekeningen. Maar in latere stadia worden dagelijkse dingen zoals koken of aankleden vaak ook steeds lastiger.

 

Verschil tussen dementie en Alzheimer

Alzheimer en dementie worden vaak samen genoemd. Maar dementie en de ziekte van Alzheimer zijn twee verschillende dingen. Alzheimer is een vorm van dementie, maar dementie is meer dan alleen Alzheimer. Zoals eerder vermeld is dementie een verzamelnaam voor verschillende ziektes die de hersenen aantasten. Zo’n 70% van de mensen met dementie heeft de ziekte van Alzheimer, maar er zijn nog ruim vijftig andere vormen van dementie. Andere veelvoorkomende vormen zijn onder andere vasculaire dementie, fronto-temporale dementie en lewy body dementie.

 

Thuiszorg bij dementie

70% van de mensen met dementie woont thuis. De ondersteuning wordt steeds minder en mantelzorgers voelen zich vaak overbelast. Zij combineren hun zorgtaken vaak met een baan en een eigen huishouden. Dat is een erg zware combinatie die er op termijn vaak toe leidt dat mantelzorgers over hun eigen grenzen heengaan. Tegelijkertijd is het voor mensen met dementie vaak belangrijk om zoveel mogelijk zelf te blijven doen. Bij voorkeur in hun eigen vertrouwde omgeving. Helaas is dat niet altijd mogelijk en is professionele zorg hierbij erg belangrijk.

 

Homecare24 biedt persoonlijke zorg op maat

Wij zijn specialist in 24 uurs inwonende thuiszorg. Hierbij is het onze missie om cliënten in staat te stellen om gezond en waardig te blijven leven. We begrijpen dat het belangrijk is dat dit in een eigen, vertrouwde, omgeving gebeurt.

Zoals eerder beschreven zijn er veel vormen van dementie en is iedereen uniek. Daarom bieden wij 24 uur per dag zorg op maat aan. Onze inwonende zorg au pairs zijn professionele zorgverleners die door heel Nederland inzetbaar zijn. Deze betrouwbare zorgverleners kunnen u 24 uur per dag zorg bieden, afhankelijk van uw behoefte. Een ideale oplossing dus voor cliënten die permanente of intensieve zorg nodig hebben, maar wel graag thuis blijven wonen.

Kennismakingsgesprek

Uw vertrouwen is ons veel waard. Daarom komen we graag bij u langs voor een kennismakingsgesprek